0

Do kuchni

Mikser – na co zwrócić uwagę przy zakupie tego urządzenia?

Mikser to urządzenie, które niezwykle usprawnia i umila czas spędzony w kuchni. W większości przypadków używany jest podczas pieczenia i przyrządzania pysznych ciast. Z łatwością radzi sobie z ubijaniem białek, ciasta czy masy. Kiedyś, nasze babcie miały znacznie trudniej, ponieważ wszystko musiały robić ręcznie. W obecnych czasach mamy to szczęście, że w większości przypadków wyręczają nas urządzenia. Dzięki temu przygotowanie ciasta lub masy nie jest już takie czasochłonne jak kiedyś. Teraz wystarczy mieć kilka sprzętów AGD i w kuchni możemy zrobić wszystko, nie tracąc przy tym wiele czasu i energii. Dzisiaj pod lupę weźmiemy mikser i doradzimy jaki kupić, żeby nie żałować.

 

Mikser ręczny

Mikser ręczny należy do urządzeń mobilnych. Jego niewielkie rozmiary umożliwiają nam zabranie go dosłownie wszędzie, co bez wątpienia jest jedną z jego wielu zalet. W kuchni zajmuje niewiele miejsca (kolejna zaleta), a więc da się go "upchnąć" nawet do małej szafki. Jest lekki, a dodatkowo posiada wymienne końcówki, przez co zwiększa swoją funkcjonalność. Miksera możemy używać w dowolnej misce lub garnku – jedyne ograniczenia, to te "wysokościowe" – ważne jest więc, aby nie zahaczać urządzeniem o miskę. Podczas miksowania warto również wybrać wyższą miskę, aby jej zawartość nie rozchlapywała się na wszystkie strony. Mikser ręczny to urządzenie lekkie i niedrogie, które zajmuje mało miejsca. Jednak aby mikser działał, konieczna jest ingerencja człowieka. Pozostawiony sam sobie nie będzie działał i nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. Porównując go z mikserem stacjonarnym, o którym poczytacie trochę niżej, ręczny model posiada mniejszą moc, czyli mniejszą liczbę obrotów prędkości.

 

Mikser stojący

Mikser stacjonarny charakteryzuje się nieco odmienną budową i systemem działania, niż mikser ręczny. Przede wszystkim posiada on korpus, który jest na stałe przymocowany do podstawy. Na podstawę umieszcza się misę, w której odbywa się proces mieszania. Miksery stacjonarne to o wiele bardziej zaawansowana technologia. Posiadają one większą moc, a także większą ilość różnych programów i ustawień. Potrafią pracować samodzielnie – my jedyne co musimy zrobić, to ustawić program i włączyć urządzenie. Te modele są droższe i ciężko z nimi podróżować. Ale z drugiej strony są trwałe i bardzo dobrze wykonane.

 

Jak kupować żeby nie żałować?

Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na moc miksera. Wyższa moc będzie gwarancją dłuższej pracy bez konieczności wyłączania urządzenia. Jeżeli planujemy wyrabiać w mikserze ciężkie ciasta, to warto wybrać urządzenie o mocy powyżej 400 W.  Natomiast jeżeli zależy nam na funkcjonalności urządzenia, powinniśmy wybrać model, który w zestawie będzie posiadał wymienne końcówki. Umożliwią one pracę z różnymi substancjami o różnej konsystencji. W wyborze miksera ważne jest również to, jak często zamierzamy korzystać z tego urządzenia .Jeżeli pieczenie jest naszą pasją i różne ciasta i ciasteczka przygotowujemy niemalże codziennie to warto wybrać stacjonarną wersję. Jeśli natomiast pieczemy tylko od czasu to czasu, to spokojnie wystarczy nam mikser ręczny.

Jak wybrać dobrą maszynkę do mięsa?

Maszynka do mięsa – jak kupować, żeby nie żałować

Tradycyjne potrawy to coś, czym Polska wyróżnia się na tle innych państw. Nasze dania znane są na całym świecie, gdzie wielcy kucharze próbują odtworzyć ich niepowtarzalny smak. Niestety przygotowywanie tradycyjnych potraw zazwyczaj wymaga czasu, którego coraz częściej nam wszystkim brakuje. Musimy więc gotować szybciej, a żeby gotować szybciej, musimy mieć urządzenia, które nam to umożliwią. Dziś coś specjalnie dla fanów domowych mielonych – czyli pomożemy wam wybrać dobrą maszynkę do mięsa.

 

Elektryczna maszynka do mięsa – prawdziwe wybawienie

Z pewnością wiele osób pamięta jeszcze czasy, gdy nasze babcie używały ręcznych maszynek do mielenia mięsa. Ręczne mielenie nie należy do zajęć lekkich i przyjemnych, ale na szczęście dziś posiadamy zautomatyzowane wersje maszynek. Dzisiejsze maszynki zrobią wszystko za nas – szybko i skutecznie. Już nie musimy mocować maszynki do blatu od stołu, nie musimy godzinami siedzieć i siłować się z tym urządzeniem, aby przygotować dla rodziny ulubiony obiad. Dziś – wyciągamy maszynkę, włączamy guzik, wkładamy mięso i gotowe – wszystko się robi samo! Szybkość działania maszynki i jej efektywność zależy przede wszystkim od mocy urządzenia. Zaleca się wybranie sprzętu o mocy wynoszącej co najmniej 600 W – taka moc poradzi sobie nawet z wyjątkowo twardymi surowcami. Istotna jest również wydajność urządzenia. Za wydajność uznaje się ilość mięsa, jaką maszynka jest w stanie zmielić w ciągu jednej minuty. Sugerowana minimalna wydajność to 1,5 kilograma na minutę.

 

Dodatkowe opcje

Nowoczesne maszynki do mielenia posiadają szereg udogodnień, które zwiększają ich funkcjonalność. Automatyczne modele maszynek są bardzo bezpieczne, a dodatkowo wyposażone w praktyczne opcje. Przed zakupem najlepiej sprawdzić, czy interesujący nad model urządzenia zaopatrzony jest w funkcje, na których najbardziej nam zależy. Przykładem funkcji, które są bardzo przydatne jest rewers, czyli zdolność cofania obrotu. Ta funkcja umożliwia zmielenie nawet bardzo twardego kawałka mięsa. Dodatkowym atutem niektórych modeli są antypoślizgowe nóżki, które skutecznie zapobiegają przemieszczaniu się sprzętu i tym samym ułatwiają jego użytkowanie. Niektóre modele posiadają także specjalny schowek, w którym możemy umieścić kabel i pozostałe akcesoria związane z maszynką.

 

Gadżety gratis

Często do wielu modeli maszynek dołączane są różne akcesoria, które są niezwykle przydatne podczas mielenia różnych produktów. Podstawowa wersja urządzenia zazwyczaj posiada sitka o różnych otworach i średnicach oraz nasadkę, która jest przydatna przy napełnianiu kiełbas. Dodatkowo, w niektórych zestawach możemy spotkać przystawki, które umożliwiają wyciskanie owoców, a także szatkownice za pomocą których będziemy mogli posiekać różne produkty.

Wybierz idealny blender dla siebie.

Jaki blender wybrać – ręczny czy kielichowy?

Każdy lubi owocowe koktajle, szczególnie takie, które możemy przygotować sami. Wraz z modą na aktywny, zdrowy tryb życia przyszła moda na racjonalne odżywianie. Świetną alternatywą, a także dopełnieniem tradycyjnych posiłków są właśnie koktajle. Mogą być przyrządzone z owoców lub warzyw. Są bardzo zdrowe i niskokaloryczne, a ich przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil! Wystarczy tylko mieć dobry blender – jaki model będzie idealny?

 

Blender – to z pewnością Ci się przyda!

Blender to małe urządzenie, które bardzo łatwo można schować. W przeciwieństwie do robotów kuchennych, blender jest sprzętem o niewielkich rozmiarach. Mimo mniejszej funkcjonalności niż tradycyjne roboty kuchenne, to małe urządzenie może niejednokrotnie rozpieścić nasze podniebienie. Cudeńko jakim jest blender, rozdrabnia i miksuje - za jego pomocą możemy przygotować pyszny koktajl. Jedyne co musisz zrobić, to wybrać owoce lub warzywa, umyć je, pokroić i gotowe! Za pomocą blendera przygotujesz pyszne koktajle, smoothie, domowe pesto czy zupy typu krem. Jedno urządzenie pozwoli Ci przygotować mnóstwo smakowitości. Blender jest wygodny i łatwy w użytkowaniu. Szybo się go myje i zajmuje mało miejsca.

 

Na rynku dostępne są dwa rodzaje urządzeń do przyrządzania koktajli – blender ręczny lub blender kielichowy

Blender ręczny jest bardzo poręczny i łatwy do mycia. Zajmuje naprawdę mało miejsca. Do wyboru mamy modele wykonane z plastiku lub ze stali. Nieco tańsze są modele plastikowe, jednak są one także mniej odporne na wysokie temperatury. Wersje plastikowe  także trudniej się czyści, ponieważ ulegają one przebarwieniom pod wpływem soków z wyciskanych warzyw i owoców, przez co nieraz ciężko je doczyścić. Natomiast modele wykonane ze stali nierdzewnej bardzo dobrze znoszą wysokie temperatury. Są nieco cięższe niż modele plastikowe, ale wykazują się dużą trwałością i z pewnością posłużą nam kilka lat. Są łatwe do czyszczenia i nie odbarwiają się. Dzięki ich niewielkim rozmiarom możemy przechowywać je nawet w szufladzie, gdzie zawsze będą pod ręką.
Drugą opcją dostępną na rynku są blendery kielichowe. Ich budowa sprawia, że przeważnie stoją one cały czas na widoku, na blacie w naszej kuchni. Podczas pracy, to urządzenie nie wymaga od nas żadnej ingerencji – w przeciwieństwie do blenderów ręcznych – tutaj włączamy guzik i blender robi wszystko za nas! Blender kielichowy zajmuje nieco więcej miejsca niż wersja ręczna, jednak tak samo dobrze sprawdza się podczas przygotowywania różnych pyszności. Blendery tego typu posiadają kielich plastikowy, akrylowy lub szklany. Oczywiście największym faworytem są modele z kielichem szklanym, jest on bowiem odporny na wszelkie uszkodzenia i z pewnością posłuży nam o wiele dłużej niż blender z kielichem plastikowym. Wybierając blender kielichowy należy pamiętać, aby miksowane produkty miały mniej niż osiemdziesiąt stopni Celsjusza.

Mikser planetarny

Robot kuchenny to urządzenie o którym marzy każda pani domu. Wyrobi za nas ciasto, pomoże przygotować chleb, zmieli, poszatkuje – pomoże w wielu domowych obowiązkach. Przykładem idealnego robota kuchennego jest mikser planetarny. Co to takiego?

 

Mikser planetarny – ale co to?

Mikser planetarny jest nowoczesnym robotem kuchennym, który cieszy się coraz większym uznaniem. Nazwa "planetarny" pochodzi od wielokierunkowego systemu mieszania, który nieco przypomina ruch planet. Specjalne mieszadła obracają się wokół misy oraz wokół własnej osi. System takiego ruchu dotychczas był wykorzystywany na skalę przemysłową, jednak jego duża efektywność sprawiła, że producenci zaczęli stosować to rozwiązanie w urządzeniach kuchennych. Sekret tkwi w wielokierunkowym mieszaniu. Umożliwia ono niezwykle dokładne i szybkie wymieszanie wszystkich produktów. Ten wielofunkcyjny, nowoczesny sprzęt z pewnością umili nam pracę i czas spędzony w kuchni. Jego pomoc może okazać się nieoceniona – jest on w stanie zastąpić mnóstwo innych urządzeń AGD.

 

Dlaczego powinniśmy wybrać mikser planetarny?

Mikser planetarny nieco przypomina zwykły mikser – ma też przecież misę i mieszadło – w sumie czym tu się zachwycać? Jednak mikser planetarny jest o wiele mocniejszym urządzeniem, niż jego tradycyjny odpowiednik. Ma o wiele więcej funkcji i potrafi zastąpić nawet kilkanaście innych urządzeń. Większa moc pozwala mu uporać się nawet z ciężkim ciastem drożdżowym czy ciastem na chleb. Jest to sprzęt, dla którego nie ma rzeczy niemożliwych – poradzi sobie niemalże ze wszystkim.

 

Czy mikser planetarny to same zalety?

Nie da się ukryć, że mikser planetarny to naprawdę duży wydatek. Jego cena jest wprawdzie podobna do innych robotów kuchennych, jednak tutaj liczą się dodatkowe przystawki. Im więcej przystawek posiada nasz robot, tym bardziej funkcjonalne jest to urządzenie. Podstawowy zestaw, który znajdziemy na rynku posiada jedynie kilka podstawowych wariantów – pozostałe trzeba kupić osobno, co oczywiście wiąże się z dodatkowymi kosztami. Niektórym użytkownikom może przeszkadzać jego waga oraz dźwięki wydawane podczas pracy.

 

Mikser planetarny – czy warto?

Mikser planetarny to urządzenie, które z pewnością skróci i dodatkowo umili czas spędzony w kuchni. Z takim sprzętem gotowanie, pieczenie i inne kucharskie eksperymenty będą przyjemnością. Mikser wyręczy nas z najtrudniejszych czynności i zyskamy więcej czasu. Wprawdzie mikser planetarny to dość spory wydatek, a biorąc pod uwagę dodatkowe przystawki, to naprawdę duża inwestycja, jednak biorąc pod uwagę jego zalety, to chyba warto skusić się na taką inwestycję.

 

Kupujemy mikser planetarny – na co powinniśmy zwrócić uwagę?

Pierwszym i najważniejszym parametrem przy wyborze miksera planetarnego powinna być moc urządzenia. Moc jest wyznacznikiem wydajności urządzenia, dlatego im jest ona wyższa, tym sprzęt będzie mógł dużej pracować bez przerwy. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na system regulacji prędkości – możemy tutaj wybrać regulację płynną lub skokową – wybieramy opcję, która będzie dla nas bardziej wygodna.

Pomocnik w kuchni - Thermomix

Niestety nie wszyscy mamy talent do gotowania i łączenia smaków. Często rezygnujemy z gotowania i wymyślania potraw, ponieważ łączenie poszczególnych składników z przyprawami jest dla nas jak czarna magia. Robimy tylko to, co musimy i jak najszybciej opuszczamy pomieszczenie kuchenne. Jedzenie należy do jednych z najważniejszych potrzeb fizjologicznych człowieka. Zawsze będziemy jeść, dlatego jeżeli nie lubimy gotować lub mimo chęci przychodzi nam to z trudnością, to mam dwa wyjścia. Możemy zatrudnić kucharza lub zaopatrzyć się w urządzenie, które szybko i skutecznie pomoże nam przygotować potrawy. Tym urządzeniem jest Thermomix, który wyręczy Cię w kuchni.

 

Co robi Thermomix?

Tak naprawdę Thermomix robi dosłownie wszystko! Wyrabia ciasto, miksuje, miesza, gotuje, ubija, mieli – i jakby tego było mało dodatkowo waży wszystkie produkty, które wkładamy do środka. Z powodzeniem może zastąpić kilka innych urządzeń, przez co zyskamy dodatkowe miejsce w kuchni. Thermomix zaoszczędzi nie tylko Twój cenny czas, ale także sprawi, że gotowanie stanie się przyjemne! Możesz już zapomnieć o siekaniu warzyw czy ręcznym wyrabianiu ciasta – Thermomix zrobi wszystko za Ciebie. Z niemalże wszystkimi czynnościami, które wymagały naszego zaangażowania to urządzenie świetnie sobie poradzi. Do każdego modelu producent dołącza książkę z przepisami i instrukcjami, jak przygotować daną potrawę. Nawet kompletny kuchenny laik poradzi sobie z bardziej skomplikowanymi potrawami. Wszystko opisane jest krok po kroku – co i ile dodać, jaki program ustawić itp. Nie musimy produktów samodzielnie ważyć – nawet tak łatwą czynność Thermomix zrobi za nas. My, jedyne co musimy zrobić to ustawić odpowiednie parametry, które szczegółowo opisane są w instrukcji. Obsługa tego urządzenia jest banalnie prosta, każdy powinien sobie z nią poradzić. Wysoka jakość urządzenia pozwala na mycie jej poszczególnych części w zmywarkach, dzięki czemu nie musimy martwić się, że mycie misy będzie sprawiało trudności. Przygotowanie jakiegokolwiek posiłku, w Thermomixie zajmie Ci dosłownie kilka chwil. Jeżeli nie lubisz piec, to Thermomix Cię wyręczy. Za Ciebie ugniecie i wyrobi ciasto, Ty jedyne co musisz zrobić to włożyć je do piekarnika. Thermomix daje Ci wiele możliwości – pozwoli zrobić zupę, koktajl, chleb, ciasto – sam decydujesz do czego będziesz używał tego urządzenia.

 

Droga wygoda

Jak wiemy nie ma sprzętu idealnego. Największym minusem tego wielofunkcyjnego urządzenia jest jego cena. Taka wygoda to jednorazowy wydatek rzędu kilku tysięcy złotych i niestety nie każdy może sobie na niego pozwolić. Biorąc pod uwagę ilość czynności, które możemy wykonać za pomocą Thermomixu, to taka inwestycja się opłaca, jednak mimo wszystko jest to dość wysoka kwota. Z pomocą Thermomixu większość kuchennych obowiązków stanie się  szybkie łatwe i przyjemne, dlatego warto mieć takie urządzenie w swojej kuchni.

Jak kupić dobrą patelnię?

Jak kupić dobrą patelnię?

W kuchni, do najczęściej używanych naczyń z pewnością można zaliczyć patelnie. Każdy lubi jajecznicę na boczku o poranku, czy schabowe na obiad w niedzielę. Aby gotować dobrze, potrzebujemy nie tylko talentu, ale również (albo przede wszystkim) dobrego sprzętu. Dobrze dobrana patelnia to podstawa – jak więc wybrać tę najlepszą? Na co zwrócić uwagę przy zakupie patelni?

 

Tworzywo – aluminium, żeliwo, stal czy tytan?

Najpierw pod lupę, należy wziąć tworzywo, z którego została wykonana patelnia. Wyróżniamy tutaj patelnie aluminiowe, żeliwne, stalowe i tytanowe. Patelnie aluminiowe są cenione za niewielką wagę i odporność na uszkodzenia. Szybko się nagrzewają i szybko stygną. Patelnie żeliwne są odporne na bardzo wysokie temperatury, długo trzymają ciepło i są masywne – przez co też ciężkie. Patelnie stalowe są bardzo trwałe – ciężko je zniszczyć. Dość wolno się nagrzewają i konieczne jest użycie tłuszczu. Z kolei patelnie tytanowe to nadal produkt z wyższej półki. Są one bardzo wytrzymałe i odporne.

 

Powłoka

Przy zakupie patelni, należy wziąć pod uwagę także powłokę. To właśnie od rodzaju powłoki będzie zależeć to, czy użycie tłuszczu będzie konieczne czy nie. To powłoka decyduje o tym, czy potrawy będą do niej przywierać. Wyróżniamy tutaj powłokę teflonową, powłokę tytanową oraz powłokę ceramiczną.

 

Powłoka teflonowa

Powłoka teflonowa cieszy się dużym uznaniem wśród konsumentów. Umożliwia ona smażenie bez konieczności dodawania tłuszczu. Jest bardzo popularna, głównie ze względów praktycznych. Jest bardzo wygodna i nie sprawia większych problemów – potrawy nie przywierają do jej powierzchni. Poszczególne modele patelni mogą różnić się między sobą grubością i ilością warstw powłok teflonowych. Jeżeli zależy nam aby patelnia była wytrzymała, to najlepiej wybrać taką, która będzie miała potrójną powłokę o grubości 40 mikronów. W przypadku patelni z powłoką teflonową należy używać drewnianych sztućców, ponieważ te metalowe mogą łatwo zarysować powierzchnię.

 

Powłoka tytanowa

Powłoka tytanowa w patelniach jest "niezniszczalna". Jest odporna na wszystkie zarysowania i uszkodzenia – można swobodnie używać nawet metalowych sztućców. Im grubsza powłoka, tym lepiej. Jeżeli chodzi o użytkowanie, to jest wygodne – jedzenie nie przywiera do tytanowej powłoki.

 

Powłoka ceramiczna

Powłoka ceramiczna to gwarancja równomiernego nagrzewania potraw. Jest odporna na zarysowania i uszkodzenia. Dzięki śliskiej powłoce produkty nie przywierają, przez co gotowanie nie sprawia większych kłopotów.

 

Patelnia uniwersalna czy o konkretnym przeznaczeniu?

Kupując patelnię, musimy zastanowić się, czy chcemy zainwestować w kilka czy jeden model. Jeżeli chcemy kupić uniwersalną patelnię, wybierzmy model solidny, który będzie dobrze wykonany. Lepiej zdecydować się na produkt znanego producenta, niż tanią chińską podróbkę. Jakość materiału, z którego została wykonana patelnia jest bardzo ważna – będzie miała kontakt z żywnością, dlatego nie warto oszczędzać.

Elektryczny czy na gaz? Wybieramy czajnik

Elektryczny czy na gaz? Wybieramy czajnik

Każdy lubi kawę, ciężko wyobrazić sobie poranek bez filiżanki tego czarnego, magicznego napoju. Rano zawsze się spieszymy i nie mamy czasu na czekanie, dlatego dobry czajnik w kuchni to podstawa. To małe i mogłoby się wydawać nieco banalne urządzenie należy do najczęściej używanych sprzętów AGD. Jaki czajnik powinniśmy wybrać? Elektryczny czy na gaz?

 

Opcja pierwsza – czajnik na gaz

Mogłoby się wydawać, że nowoczesne czajniki elektryczne na dobre zastąpiły te "z gwizdkiem", jednak te wciąż mają wielu sprzymierzeńców. Wszystko za sprawą mody na styl vintage – tego typu czajniki są bardzo modne! Czajnik jest takim elementem kuchni, który zawsze jest i będzie na wierzchu, dlatego powinien stanowić uzupełnienie kuchni i być jej częścią. Największą zaletą tradycyjnego czajnika jest oczywiście oszczędność. Eksploatacja gwiżdżącego czajnika jest o wiele tańsza, niż modelu elektrycznego. Czajnik na gaz wyróżnia się niebanalnym kształtem i oryginalnym designem, dlatego świetnie wpasuje się w klimat każdej kuchni. Oprócz pełnionych funkcji będzie też modnym dodatkiem w kuchennym pomieszczeniu. Jedyną wadą tradycyjnego czajnika na gaz jest czas, który potrzebujemy do zagotowania wody. W przypadku czajnika z gwizdkiem należy pamiętać o zakupie takiego modelu, który będzie dopasowany do rodzaju płyty grzewczej z której korzystamy. Z kuchnią gazową jest najłatwiej – na niej bowiem zwykły czajnik będzie działać bez zarzutu, trudniej będzie jednak z płytą indukcyjną lub ceramiczną. Jeżeli posiadamy jedno z dwóch ostatnich rozwiązań, to musimy pamiętać o tym, aby wybrać czajnik, który będzie przystosowany do danego rodzaju kuchenki.

 

Opcja druga – czajnik elektryczny

Od wielu lat cieszy się bardzo dużą popularnością. Niepodważalną zaletą urządzenia jest jego szybkość działania. Czajnik elektryczny potrzebuje jedynie minuty, aby zagotować wodę. Zawsze brakuje nam czasu, dlatego warto wybierać sprzęty, które będą działać szybko i sprawnie. Do wyboru mamy mnóstwo modeli, które różnią się między sobą materiałem wykonania oraz pojemnością. Przy wyborze należy wziąć pod uwagę częstotliwość korzystania z urządzenia oraz nasze potrzeby i wymagania. Wygląd oczywiście też jest bardzo ważny – czajnik zawsze będzie stał na wierzchu, dlatego powinien dobrze się prezentować. Czajniki elektryczne z pewnością są ulubieńcami wielu z nas. Na największą uwagę zasługują ceramiczne czajniki elektryczne. Są one bardzo wysokiej jakości i z pewnością posłużą nam wiele lat. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na moc urządzenia. Modele dostępne na rynku mają najczęściej od 1000 do 2400 W. Im wyższa moc, tym szybciej nasza woda będzie podgrzana, należy jednak pamiętać, że wiąże się to również z większym zużyciem prądu.

Jak wybrać brytfannę?

W kuchni, oprócz podstawowego sprzętu AGD, znajdują się także liczne inne akcesoria. Zdecydowanie ułatwiają nam gotowanie, są bardzo funkcjonalne i sprawiają, że przygotowywanie różnych potraw jest znacznie wygodniejsze i przyjemniejsze. Do tego typu wyposażenia możemy zaliczyć brytfanny. Praktycznie od kiedy tylko pojawiły się na rynku cieszą się one ogromnym uznaniem. Trafiają do bardzo szerokiego grona konsumentów i sprawdzą się w wielu sytuacjach. Są to naczynia wielozadaniowe, które niejednokrotnie mogą wybawić nas z opresji. Jak więc wybrać dobrą brytfannę? Na czym skupić się przy jej zakupie?
 

Określ swoje preferencje

Przed zakupem jakiegokolwiek urządzenia czy wyposażenia do kuchni powinniśmy zadać sobie kilka ważnych pytań. Przede wszystkim warto określić, ile chcielibyśmy przeznaczyć pieniędzy na naszą brytfannę. Kwestia budżetu pozwoli nam wstępnie odrzucić produkty, które są po prostu za drogie. Musimy pamiętać o tym, że w wielu przypadkach wyższa cena jest gwarancją lepszej jakości i trwałości naczynia. Na rynku znajdziemy mnóstwo modeli, które pozornie mogą spełniać nasze wszystkie oczekiwania. Najlepiej jednak skupić się na modelach stalowych, teflonowych i ceramicznych.

 

Brytfanna stalowa

Brytfanny stalowe to prawdziwa elegancja – wyglądają one po prostu perfekcyjnie. Są bardzo odporne na różne uszkodzenia. Ciężko je zniszczyć, zarysować i uszkodzić w inny sposób. Bez obaw można je myć w zmywarce, chociaż nawet ręczne ich mycie nie sprawia większego problemu. Brytfanny stalowe są również odporne na niższe temperatury – bez obaw możemy je przetrzymywać w lodówce, czy chłodni.

 

Brytfanna teflonowa

Brytfanny teflonowe są niezwykle odporne na wysokie temperatury. Równie dobrze "radzą sobie" w przypadku niskich temperatur, przez co są bardzo funkcjonalne. Przy zakupie brytfanny teflonowej należy zwrócić uwagę, czy produkt, który chcemy nabyć posiada atest Państwowego Zakładu Higieny.

 

Brytfanna ceramiczna

Brytfanny ceramiczne są bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne. Wykazują się naprawdę wysoką trwałością i odpornością na różnego typu zarysowania. Świetnie sprawdzą się zarówno w przypadku smażenia, jak i pieczenia. Brytfanny ceramiczne nie wymagają stosowania drewnianych akcesoriów – spokojnie można "traktować je" tradycyjnymi widelcami.

 

Do wyboru, do koloru

Na rynku znajdziemy brytfanny o różnych kształtach, rozmiarach i kolorach. Poszczególne modele różnią się między sobą także materiałem, z którego zostały zrobione. Podobnie jak w przypadku ubrań, często musimy płacić za renomę danego producenta. Ciężko jednoznacznie stwierdzić, że to co tanie jest złe. Nie zawsze niedrogi model nas rozczaruje – nieraz bowiem możemy się mile zaskoczyć. Przed zakupem warto sprawdzić mocne i słabe strony produktów danego producenta.

 

Nie do zastąpienia

Brytfanny są to naczynia, które ciężko zastąpić. Z pewnością przydadzą się w każdym domu. To wielofunkcyjne naczynie sprawdzi się zarówno do pieczenia, jak i do gotowania potraw. Przed zakupem warto sprecyzować nasze oczekiwania i wymagania względem tego naczynia – będzie nam wtedy łatwiej wybrać odpowiedni model.

Nasi producenci